Bezwaar maken

Bezwaar maken tegen de OZB aanslag

De OZB belasting kan per gemeente verschillen. Er zijn dan ook mensen die hier tegen willen protesteren, bezwaar willen maken. Er zijn standaard voorbeeldbrieven die hiervoor gebruikt kunnen worden, maar veel mensen stellen ook zelf een brief op. Er wordt niet door iedereen bezwaar gemaakt, sommige mensen denken dat het gewoon goed is berekend en maken daarom geen bezwaar op. Toch is het belangrijk het zelf eens na te rekenen en wanneer je het gevoel hebt dat je teveel betaalt, dan kun je altijd bezwaar maken. Je kunt er niet op achteruit gaan, alleen maar vooruit.

Wijzigingen

Iedereen krijgt sinds één januari een brief waarin de overheid aangeeft wat de waarde is van het huis. Het gaat dan over de beschikking voor de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Dit wordt weergegeven op de aanslag van de onroerende zaak belasting. Dit document dien je goed te bewaren, de hoogte van de WOZ waarde speelt namelijk ook een rol bij de inkomstenbelasting, de huur en de aanslag van het waterschap.

Hoe hoger de WOZ waarde is, hoe meer je aan diverse instanties moet betalen. Er is een onderzoek gedaan en in Amsterdam bleek een op de tien inwoners al bezwaar te maken tegen de WOZ beschikking. 40% hiervan is gegrond verklaard zegt de Vereniging Eigen Huis. Als je een goed bezwaarschrift op kunt stellen dan kan dit je zomaar honderden euro’s besparen. Maar je moet er wel rekening mee houden dat een bezwaar binnen zes weken schriftelijk moet worden ingediend. Een bezwaarschrift is geen reden om niet te betalen, betaal de aanslag op tijd!

Taxatierapport is van belang

De gemeente maakt gebruik van een taxatierapport om de berekening in orde te maken. Dit kun je opvragen want zo kun je ook zien waartegen je bezwaar kunt maken. Er zijn misschien zaken die de woningprijs kunnen verminderen, het kan zijn dat de gemeente daar geen rekening mee heeft gehouden. Dit dien je dan aan te geven in je bezwaar. Er kan gedacht worden aan verhuur, recht van opstal of erfpacht. Het is hierdoor duidelijk dat je rijker wordt (als het OZB betreft) als je huis op papier minder waard is, als je namelijk een grote woning hebt die veel geld waard is, dan betaal je ook meer aan de OZB, waterschapslasten en inkomstenbelasting.

Ook bij aankoop en verkoop is een goed taxatierapport belangrijk en een houvast zowel voor de koper alsook voor de verkoper. Dit is echter een ander belang dan het belang inzake de onroerende zaak belasting. Ook bij het verzekeren van gebouwen is een goed taxatierapport nodig.