Huurverhoging 2016 – wat verandert er

Huurverhoging per 1 juli een feit

Heb je een huurwoning of verhuur je zelf een woning? Dan vinden per 1 juli a.s. de jaarlijkse huurwoningen plaatst. Deze verhoging is reeds per 1 mei schriftelijk aangekondigd. In Nederland zijn er twee sectoren. De sociale en de particuliere sector. Binnen de sociale sector zijn de verhogingen gereguleerd en direct aan het inkomen gerelateerd. Binnen de vrije sector vindt er minder regulering plaats. Omdat de jaarlijkse huurverhoging voor zowel huurder als verhuurder vaak onduidelijk is, zal ik deze verhoging- en veranderingen in dit artikel toelichten. Hierbij beperk ik mij tot de sociale sector.

Maximale huurverhoging

Huur je of verhuur je een woning binnen de sociale sector? Dan mag je per 1 juli 2016 de huurprijzen als volgt verhogen:

1: 2.5% voor inkomens tot 34.229 euro

2: 3% voor inkomsten tot 43.786 euro

5% voor inkomsten vanaf 43.786 euro

Inkomstengegevens opvragen

Als verhuurder heb je twee keuzes. Of je kiest voor de inkomstenafhankelijke huurverhoging of je maakt gebruikt de basis (2.5%) huurverhoging. Kies je voor het eerste? Dan moet je inkomstengegevens van de huurders (voor 1 mei) bij de belastingdienst hebben opgevraagd. Heb je dit niet gedaan? Dan mag je geen gebruik maken van de inkomstenafhankelijke huurverhoging.

Wat verandert er nog meer

De huurverhoging van 2016 brengt enkele veranderingen met zich mee. Als eerste blijft de sociale sector huurgrens op 710,68 euro per maand. Als tweede zijn er per 1 juli minder punten nodig voor het verhuren van een woning binnen de vrije sector. Voorheen waren er 142 punten nodig. Per 1 juli zijn er 141 punten nodig. Dit betekent dat een woning die vorig jaar 141 punten had en binnen de sociale sector (huurprijs tot 710,68 euro) viel, vanaf 1 juli binnen de vrije sector valt. Dit heeft voor zowel huurder als verhuurder gevolgen. De verhuurder kan namelijk binnen de vrije sector verhuren en de huurprijzen aanzienlijke verhogen. Voor de huurder betekent dit dat het recht op huursubsidie vervalt. Daarom is het voor zowel huurder als verhuurde belangrijk om opnieuw een puntentelling voor de woning aan te vragen

Comments are closed.